Akustikregulering der giver ro til sindet og synet

Østre Landsret havde igennem en længere periode haft et stort ønske om bedre og mere tidssvarende bygningsmæssige rammer. Baggrunden for landsrettens overvejelser var navnlig behovet for en mere funktionel bygning for såvel brugere som medarbejdere, og at landsrettens gamle bygninger ikke levede op til de tilgængeligheds- og sikkerhedsmæssige krav, der stilles til nye retsbygninger. Østre Landsret er nu flyttet fra gamle, historiske bygninger i Bredgade og Fredericiagade til nye lokaler i Københavns Nordhavn.

Bygningens indre er designet med et flow, der sikrer, at dommere og domsmænd, vidner og anklagede ikke utilsigtet møder hinanden før i retssalen. Siddepladser, balkoner, gårdrum og udsigt over vand i kanaler og havn, giver plads til, at brugere af huset kan finde ro væk fra retssalene. Der er arbejdet strategisk med dagslys i hele huset, og både dommerkontorerne, som ligger i husets øvre etager, og retssalene er eksponeret for naturligt lys.

Akustisk ro i foyer, gangarealer og trapperum

Roen bliver også tilvejebragt ved at lægge vægt på materialevalg og akustikregulering.

Alle vægge i fællesarealerne er beklædt med lamelpaneler bestående af tre bredder lameller i random design. Disse trækker naturen med ind i huset og giver ro både for ørerne og for sjælen.

Akustikelementer til 20 retssale

In-Sign har leveret lamellofter til alle 20 retssale. Lamellerne er leveret i 30×24 og 30×48 mm, monteret i random mønster i felter. Den varierende lamelhøjde giver et flot, unikt spil i loftet, og bidrager yderligere til den akustiske dæmpning. Arkitektens design betød, at der skulle laves ca. 240 forskellige typer kassetter pga. kombinationen af høje og lave lameller. Derudover er der lavet specialkassetter til de forskellige el- og ventilationskomponenter.

Udover loftelementer, er en væg i hver retssal beklædt med paneler fra Gustafs. Akustikken er finjusteret ved, at glatte paneler er kombineret med nanoperforerede plader.

Nanoperforerede plader har den egenskab at de visuelt giver indtryk af at bestå af en solid fineret plade, men fungerer akustisk lydabsorberende. Fra normal synsafstand er Nano-hullerne usynlige og skjuler de 1000-vis af større lydkamre i gipskernen. I denne akustiske løsning, har Gustafs formået at kombinere to forskellige lydarbsoptionsmekanismer, som resulterer i en lydarbsorption i klasse B.

Foto: Erik Brahl


Fakta om projektet

  • Projektnavn: Østre Landsret
  • Placering: København
  • Kunde: DN Tømrer for A. Enggaard A/S
  • Arkitekt: Henning Larsen Architects
  • Produktnavn og -type: Signatur VFS Lamel
  • Kernemateriale: Birk
  • Akustikfilt: A270, 0,8 mm grå
  • Produktnavn og -type: Gustafs paneler
  • Kernemateriale: Fibergips
  • Perforering: Glatte og Nanoperforerede
  • Brandklassifikation for alle produkter: B-s1,d0 for den fulde opbygning
  • Overflade alle produkter: Egefinér
  • Montageprincip: Skjult
  • Formater: Projektspecifikt
  • Mængde: 2.800 m2 lamellofter, 1.300 m2 lamelvægge , 506 m2 lysninger, 460 m2 nanoperforerede paneler og 353 m2 glatte paneler